Το φλεβικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού

Τμήμα του κυκλοφορικού συστήματος

Το φλεβικό σύστημα αποτελεί τμήμα του κυκλοφορικού συστήματος και συνίσταται σε αρκετές σύνθετες ανατομικές δομές.

 

Εν τω βάθει και επιπολής φλέβες

Στο φλεβικό σύστημα διακρίνονται επιφανειακές φλέβες, συνδετικές (διατιτραίνουσες) φλέβες και φλέβες που βρίσκονται βαθύτερα. Το επιφανειακό φλεβικό σύστημα βρίσκεται κοντά στην επιδερμίδα και μεταφέρει το αίμα προς μία κατεύθυνση μόνο, από τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος, μέσω των συνδετικών φλεβών που βρίσκονται βαθύτερα στο φλεβικό σύστημα. Από εκεί, 90% του αίματος μεταφέρεται πίσω στην καρδιά. Οι εν τω βάθει φλέβες βρίσκονται βαθιά μέσα στους μύες (στον άνω και κάτω μηρό), κοντά στα οστά και έχουν πολύ ελαστικά φλεβικά τοιχώματα. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η επιστροφή του αίματος στην καρδιά δεν είναι το μόνο που κάνουν. Μια άλλη τους λειτουργία είναι η αποθήκευση μεγάλων αποθεμάτων αίματος. Οι φλέβες έχουν χωρητικότητα πέντε-επτά λίτρα αίματος.

 

Η δομή των φλεβών

Το φλεβικό τοίχωμα αποτελείται από τρεις χιτώνες:

  • Intima (= τον έσω χιτώνα)
  • Media (= τον μέσο χιτώνα) και
  • Adventitia (= τον έξω χιτώνα)

Η μυική στοιβάδα του τοιχώματος των φλεβών είναι λεπτότερη από εκείνη των αρτηριών. Η λεπτή μυική στοιβάδα παρέχει στη φλέβα την ελαστικότητά της. Για να προστατευθεί από υπερβολική καταπόνηση, το φλεβικό τοίχωμα έχει ανελαστικές ίνες συνδετικού ιστού.
Οι φλέβες των κάτω άκρων περιέχουν σε τακτά διαστήματα φλεβικές βαλβίδες οι οποίες λειτουργούν σαν αντεπίστροφες βαλβίδες προς την κατεύθυνση της καρδιάς και δεν επιτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος. Οι φλεβικές βαλβίδες διαιρούν τις φλέβες σε τμήματα διαφορετικού μήκους. Μόλις το αίμα πιεσθεί από κάτω προς τα πάνω, αντίθετα με τη φορά της βαρύτητας, οι φλεβικές βαλβίδες ανοίγουν με κατεύθυνση προς το κέντρο του σώματος. Όταν τα κάτω άκρα είναι υγιή, το άμεσο κλείσιμο των βαλβίδων δεν επιτρέπει την ανάδρομη ροή του αίματος.

Μάθετε περισσότερα για τις φλέβες μας και τη λειτουργία τους.