Λιποίδημα – Τι είναι

Εδώ εξηγούμε τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την πορεία της νόσου.

Τι είναι το λιποίδημα;

Το λιποίδημα είναι λιποδυστροφία που συνοδεύεται από οίδημα και πόνο. Αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα ασύμμετρης αύξησης του υποδόριου λιπώδους ιστού, κατά κύριο λόγο στα κάτω άκρα και σε 30% των περιστατικών και στα άνω άκρα. Στην περίπτωση αυτής της νόσου, τα λιπώδη κύτταρα αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό. Η νόσος αρχίζει συνήθως μετά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη. Το λιποίδημα είναι προϊούσα νόσος που επεκτείνεται συν τω χρόνω και εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Η υπόθεση, συνεπώς, είναι, ότι εκτός από την κληρονομικότητα, υπάρχουν και ορμονικές αιτίες που ευθύνονται για το λιποίδημα. Κατά κύριο λόγο επηρεάζονται μόνο τα κάτω άκρα, σε ορισμένες περιπτώσεις και τα άνω και τα κάτω άκρα, ενώ πιο σπάνια επηρεάζονται μόνο τα άνω άκρα.

Εκτός από την αύξηση στον υποδόριο λιπώδη ιστό, υπάρχει διαταραχή του πορώδους των τριχοειδών και, συνεπώς, φθάνει στον ενδιάμεσο ιστό αυξημένος όγκος υγρών από το αγγειακό σύστημα. Η διαταραχή είναι, εξάλλου, αιτία και της αυξημένης τάσης των ασθενών να εμφανίζουν μώλωπες (αιματώματα). Λόγω της αυξημένης παροχής υγρών, το σύστημα των λεμφαγγείων, που στην αρχή λειτουργεί φυσιολογικά, αντιδρά στην αύξηση της μεταφοράς λέμφου. Λόγω της μόνιμης καταπόνησης των αγγείων, τα τοιχώματά τους μεταβάλλονται και έτσι μειώνεται η μεταφορική δραστηριότητα. Όταν η προκύπτουσα λέμφος δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί, προκαλείται οίδημα.

Συμπτώματα λιποιδήματος

Το λιποίδημα μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Από τη μία πλευρά, πρόκειται για αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής εμφάνισης, λόγω της αύξησης της περιμέτρου και της δυσαναλογίας μεταξύ του άνω και κάτω τμήματος του σώματος. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς υποφέρουν από την ορθοστασία ή, αν κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς και τα βράδια, από μια αίσθηση έντασης στις περιοχές που επηρεάζονται και παρουσιάζουν ευαισθησία στο άγγιγμα και στην πίεση. Το λιποίδημα αναπτύσσεται ως ασύμμετρο, σπογγώδες πρήξιμο που μοιάζει με ‘ψωμάκια’, από την ηβική σύμφυση ως τους αστραγάλους. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του λιποιδήματος είναι ότι σταματά στους αστραγάλους ή στους καρπούς. Τα κάτω πόδια, οι άκρες χείρες και τα δάχτυλά τους δεν επηρεάζονται, κατά κανόνα, από πρήξιμο ή οίδημα. Στην περίπτωση οιδήματος, δεν επηρεάζεται το κάτω πόδι. Η εξόγκωση του εσωτερικού του μηρού μπορεί να διαταράξει τον βηματισμό του ατόμου λόγω της τριβής που προκαλεί τραυματισμό των ιστών.

Διάγνωση λιποιδήματος

Το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διάγνωση. Το ιστορικό του περιστατικού του ασθενούς εξετάζεται λεπτομερέστερα. Το λιποίδημα μπορεί να κληρονομηθεί, άρα τα συμπτώματά του μπορεί να έχουν εμφανιστεί και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Από τη μία πλευρά, είναι χαρακτηριστικός η χρονική στιγμή κατά την οποία πρωτοεμφανίστηκε, ενώ, από την άλλη, οι πάσχοντες παρουσιάζουν ήδη την ασυμμετρία που προαναφέρθηκε μεταξύ του άνω και του κάτω τμήματος του σώματος. Στη συνέχεια, ο/η γιατρός εξετάζει και ψηλαφεί τα μέρη του σώματος που έχουν επηρεαστεί. Εκτός αυτού, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω απεικονιστικές μέθοδοι, π.χ., υπερηχογραφία.

Συχνά το λιποίδημα δεν αναγνωρίζεται ή διαγιγνώσκεται ανακριβώς ως παχυσαρκία. Αντίθετα με την παχυσαρκία, στην οποία παρουσιάζεται αύξηση του λιπώδους ιστού σε ολόκληρο το σώμα, η διατροφή ή η αύξηση στη σωματική δραστηριότητα δεν υπόσχονται καμία επιτυχία στην περίπτωση του λιποιδήματος. Αν το λιποίδημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αναπτυχθεί λιποίδημα και λεμφοίδημα (λιπολεμφοίδημα). Στην περίπτωση του λεμφοιδήματος εμφανίζεται πρήξιμο στο κάτω πόδι και στα δάχτυλά του, κάτι που υποδεικνύει την πρόσθετη εμφάνιση λεμφοιδήματος.

Τα τρία στάδια του λιποιδήματος

Αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί, το λιποίδημα, κατά κανόνα, επιδεινώνεται και μπορεί να φθάσει σε ακραίες διαστάσεις. Η νόσος αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

Στάδιο I:

Η επιδερμίδα είναι λεία, παχύνεται η υποδόρια στοιβάδα του ιστού και η δομή του λίπους εμφανίζει λεπτά οζίδια.

Στάδιο II:

Στο δεύτερο στάδιο η επιδερμίδα γίνεται ανώμαλη και η δομή του λίπους περισσότερο οζώδης.

Στάδιο III:

Στο τρίτο στάδιο ο ιστός γίνεται πιο ανώμαλος και σκληραίνει. Εμφανίζονται εξογκώματα με εκτενείς λιπώδεις παραμορφώσεις.

Λιποίδημα – Τι είναι
Λιποίδημα – Τι είναι

Κάτι που μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέρον: