Το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα

Η σωματική κυκλοφορία υγρών

Το κυκλοφορικό σύστημα είναι η σωματική κυκλοφορία των υγρών του. Όλοι οι σωματικοί ιστοί θρέφονται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, ενός πολυδαίδαλου δικτύου αιμοφόρων αγγείων. Έχει συνολικό μήκος 100.000 χιλιομέτρων και αποτελείται από αρτηρίες και φλέβες, καθώς και από εύθραυστα τριχοειδή που συνδέουν τις αρτηρίες με τις φλέβες. Το κυκλοφορικό σύστημα διασφαλίζει την επιβίωση του οργανισμού παρέχοντας τα απαραίτητα για τον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του σώματος.

Πώς κινείται το αίμα

Οι αρτηρίες μεταφέρουν το οξυγόνο και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα και στα πιο απομακρυσμένα κύτταρα και προμηθεύουν στους ιστούς τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Η καρδιά λειτουργεί ως αντλία και στηρίζει τις αρτηρίες στο έργο τους. Οι φλέβες, από την άλλη πλευρά, συλλέγουν το χρησιμοποιημένο και απεμπλουτισμένο από οξυγόνο αίμα και το μεταφέρουν πίσω στην καρδιά. Από εκεί, το αίμα εισέρχεται στους πνεύμονες, εμπλουτίζεται με οξυγόνο και η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή.

 

Εργασίες και λειτουργίες

Το αίμα εκτελεί διάφορες εργασίες στο σώμα. Μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και επιστρέφει διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες. Εκτός αυτού, το αίμα προμηθεύεται με θρεπτικά συστατικά από την πεπτική οδό και απομακρύνει τα απόβλητα προϊόντα και τα προϊόντα του μεταβολισμού που μεταφέρονται στα απεκκριτικά όργανα (νεφρούς και έντερα). Το αίμα εξυπηρετεί, επίσης, ως σημαντικό όχημα μεταφοράς ορμονών μεταξύ των διαφόρων οργανικών συστημάτων, καθώς και συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος και της πήξης του αίματος, όπου αυτά είναι απαραίτητα. Συν τοις άλλοις, το κυκλοφορικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην θερμορύθμιση, δηλαδή το βαθμό στον οποίο η παροχή αίματος στο δέρμα ρυθμίζει την απώλεια της θερμότητας από την επιφάνεια του σώματος.