Σκληροθεραπεία για την αντιμετώπιση σε κιρσούς και ευρυαγγείες

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η σκληροθεραπεία χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες. Εγχύονται ουσίες εντός των φλεβών για να καταστραφούν τα τοιχώματά τους. Με πρόσθετη πίεση κάλτσας συμπίεσης ή επιδέσμου, τα τοιχώματα συγκολλώνται και τα αιμοφόρα αγγεία ‘κλείνουν’.

Οι σκληροποιημένες φλέβες επαναπορροφούνται από τον οργανισμό και εξαφανίζονται. Στη συνέχεια το αίμα μεταφέρεται υπό άλλων φλεβών της προσκείμενης περιοχής. Η εξέταση των εμβόλιμων (υπολόβιων) φλεβών και των μεγάλων εγγύς αγγείων που τους φέρνουν αίμα είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι λειτουργούν σωστά οι φλεβικές βαλβίδες στους μηρούς. Αλλιώς, η σκληροθεραπεία δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και το αίμα θα ξαναδημιουργήσει αμέσως συμφόρηση εκ των άνω.

Από την άλλη πλευρά, η σκληροθεραπεία ενέχει ορισμένους πιθανούς κινδύνους. Αν η ουσία εγχυθεί κατά λάθος στον περιβάλλοντα ιστό, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή η οποία επουλώνεται βραδέως. Αν, παρ’ ελπίδα, εισέλθει σε αρτηρία, η πιθανή συνέπεια είναι να δημιουργηθούν πήγματα αίματος. Η αιματική κυκλοφορία επιβραδύνεται και προκαλείται βλάβη στους υποκείμενους ιστούς, διότι δεν λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο. Το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστη υποδόρια νέκρωση.

 

Σκληροθεραπεία με αφρό

Αν στη σκληροθεραπεία χρησιμοποιηθεί σκληρωτική ουσία σε μορφή αφρού, οι μεγάλοι κιρσοί αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά. Με αυτή τη διαδικασία, εγχύεται σκληρυντικός αφρός εντός της πάσχουσας φλέβας υπό υπερηχητική καθοδήγηση. Αυτό προκαλεί ελαφρά φλεγμονή στη φλέβα, η οποία στη συνέχεια κλείνει και αργότερα επαναπορροφάται. Η υπερηχητική απεικόνιση δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν φλέβες που δεν είναι ορατές στο μάτι, ώστε να υποβληθούν σε σκλήρυνση.

Η χρήση σκληροθεραπευτικού αφρού δεν προκαλεί σχεδόν καθόλου πόνο, παρά μόνο από το τσίμπημα της ένεσης. Δεν παραμένουν ενοχλητικές ουλές, δεν παρεμποδίζεται η κινητικότητα και οι ασθενείς επιστρέφουν αμέσως στη δουλειά τους. Επίσης, μετά την σκληροθεραπεία με αφρό, πρέπει να εφαρμοστούν για ορισμένη χρονική περίοδο κάλτσες συμπίεσης.

Σκληροθεραπεία για την αντιμετώπιση σε κιρσούς και ευρυαγγείες

Οι επίδεσμοι συμπίεσης είναι πολύ σημαντικοί μετά την σκληροθεραπεία.