Η θεραπευτική αντιμετώπιση του λιποιδήματος
Σωματική άσκηση και διατροφή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του λιποιδήματος
Οι ασθενείς με λιποίδημα υποφέρουν συχνά πολλά χρόνια, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, πριν η νόσος τους γίνει καλύτερα κατανοητή με τη σωστή διάγνωση. Συχνά δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα παράπονά τους και τους θεωρούν λανθασμένα ‘παχείς’. Επειδή, όμως, το αμιγές λιποίδημα και η συνεπαγόμενη συσσώρευση λιπώδους ιστού δεν αντιμετωπίζονται μέσω διατροφής, είναι αναπόφευκτη η απογοήτευση.
Ωστόσο, οι πάσχοντες από τη νόσο καλόν είναι να γνωρίζουν ποιο είναι το φυσιολογικό τους βάρος, διότι ακόμη και αν είναι ελαφρώς υπέρβαροι, αυτό ενισχύει την ανάπτυξη οιδήματος και επιδεινώνει την κατάστασή τους. Παρ’ όλ’ αυτά, τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς υποφέρουν από λιποίδημα που συνοδεύεται από παχυσαρκία. Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια βάρους είναι ύψιστης προτεραιότητας. Δεν συζητούμε, όμως, εδώ για μια παραδοσιακή δίαιτα. Στην ουσία η θεραπευτική αγωγή έχει τρεις συνιστώσες:
- Αλλαγή διατροφής
- Σωματική δραστηριότητα
- Ψυχολογική φροντίδα και υποστήριξη (ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις διατροφικής διαταραχής)
Η παραπάνω θεραπευτική αγωγή επιτρέπει, κατά κανόνα, τη μακροχρόνια διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Αλλαγή διατροφής
Επειδή τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του οιδήματος, συνιστάται η ‘ισογλυκαιμική διατροφή’. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχουν επαρκή χρονικά διαστήματα μεταξύ γευμάτων και να αποφεύγονται οι αιχμές σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Εκτός αυτού, πρέπει να γίνει προσαρμογή στις προσλαμβανόμενες πρωτεΐνες ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μυικής μάζας, γιατί δεν πρέπει η απώλεια βάρους να επιτευχθεί εις βάρος της (κετογονική διατροφή). Οι έμπειροι διατροφολόγοι ή η ειδική θρεπτική θεραπευτική αγωγή προσφέρουν μια λογική προσέγγιση στην περίπτωση της διατροφικής αλλαγής.
Ένα προφανές κίνητρο: πάνω από 80% των ασθενών παρουσιάζουν βελτίωση της κατάστασής τους με την απώλεια βάρους.
Σωματική Άσκηση και κίνηση σε ασθενείς με λιποίδημα
Όσο υψηλότερο το βάρος των ατόμων που παρουσιάζουν την πάθηση, τόσο μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν στην κίνηση και τόσο δυσκολότερο τούς είναι να εμπλακούν σε αθλήματα. Εκτός αυτού, λόγω του αυξημένου βάρους, οι κλειδώσεις υπόκεινται σε μεγάλη καταπόνηση με ορισμένα είδη αθλημάτων. Για το λόγο αυτό, είναι αποδεδειγμένο ότι τα αθλήματα στο νερό, από το κλασικό κολύμπι ως την αεροβική (αεροβική στο νερό) και την υδατοποδηλασία, προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Στο νερό οι αρθρώσεις υπόκεινται σε χαμηλότερη καταπόνηση και η πίεση του νερού έχει θετική επίδραση στο οίδημα.
Ψυχοθεραπεία / Ψυχολογική φροντίδα και υποστήριξη
Οι ασυνήθεις σωματικές αναλογίες σε ασθενείς με λιποίδημα και ο σοβαρός τους πόνος συχνά προκαλούν και μεγάλη ψυχολογική οδύνη. Λόγω της εμφάνισής τους οι ασθενείς υπόκεινται συχνά σε περιφρονητικά βλέμματα ή γίνονται θύματα εκφοβισμού. Αυτός έχει ορισμένες φορές ως αποτέλεσμα να αποφεύγουν τους ανθρώπους για να μην υποστούν εχθρική αντιμετώπιση. Η αίσθηση ότι είναι διαφορετικοί οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να φτάσει ακόμη και ως τη μείζονα κατάθλιψη. Εξάλλου και οι σύντροφοί τους μπορεί να νιώθουν αβεβαιότητα, αφού κάθε άγγιγμα προκαλεί πόνο στους πάσχοντες.
Πολλοί από τους ασθενείς αντιμετωπίζουν γενικά δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου συντρόφου κι αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε σύμπλεγμα κατωτερότητας. Εκτός αυτού, πολλοί ενδίδουν σε διατροφικές διαταραχές, με φάσμα από τη λιμοκτονία και την υπερβολική σωματική άσκηση ως την κατανάλωση τροφής για συναισθηματικούς λόγους.
Συνεπώς, συστήνεται να περιλαμβάνεται και ψυχολογική συμβουλευτική στη θεραπευτική αγωγή του λιποιδήματος.
Άλλες συνιστώσες της θεραπευτικής αγωγής του λιποιδήματος
Για να μειωθεί τόσο το λιποίδημα όσο και ο πόνος χρησιμοποιείται η μέθοδος της Σύνθετης Αποσυμφορητικής Φυσιοθεραπείας (CDPT), που περιλαμβάνει πέντε θεραπευτικά στοιχεία:
- Χειρομαλάξεις λεμφικής αποσυμφόρησης
- Θεραπεία με επιδέσεις και κάλτσες συμπίεσης
- Φροντίδα της επιδερμίδας
- Σωματικές ασκήσεις
- Αυτοδιαχείριση και επεξήγηση
Αν, παρά την συστηματική αποσυμφορητική θεραπευτική αγωγή, τα συμπτώματα εμμένουν, ίσως πρέπει να ληφθεί υπόψη η λιποαναρρόφηση. Μέχρι σήμερα, η λιποαναρρόφηση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική αγωγή με την οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη αφαίρεση του νοσούντος λιπώδους ιστού. Ωστόσο, η επέμβαση αυτή απαιτεί σοβαρή απόφαση και δεν πρέπει να γίνεται ελαφρά τη καρδία. Πρέπει πάντοτε να δίνεται συμβουλή από έμπειρο γιατρό ώστε να αποφευχθεί βλάβη στα λεμφαγγεία κατά τη διαδικασία λιποαναρρόφησης, διότι μπορεί να οδηγήσει σε λιπο-λεμφοίδημα. Εκτός αυτού, η λιποαναρρόφηση είναι δαπανηρή μέθοδος και σπανίως αναλαμβάνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας. Οι γιατροί συνιστούν, επίσης, την αφαίρεση του νοσούντος λιπώδους ιστού μόνον όταν το βάρος είναι σε φυσιολογικό επίπεδο (ΔΜΣ: 18,5 – 24,9).
Ωστόσο, επειδή είναι συχνά δύσκολο για τα άτομα με αυτή την πάθηση να φθάσουν στο φυσιολογικό τους βάρος, καλόν είναι να ζητηθεί επιστημονική βοήθεια από ειδικό. Μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας με ειδικούς της περιοχής σας.